среда, 26. август 2015.

„Случајно пљување“ по сељаку у Србији или ... ?



... или ипак нешто стоји иза хајке која је покренута последњих  недеља. Медијске хајке.

    Неки новинари  и поличари заједно објашњавају јавности како је спрски сељак посредно или непосредо може да се изведе закључак :  глуп, неспособан, неписмен, како је затровао храну пестицидима , како сеје ГМ биљке против закона, како је лењ , жели наводно да ради само 20 дана годишње а да живи као у Немачкој, како је преплаћен пошто ето има боље цене млека него у Словенији и слично.

    Наравно то су лупетања. И то , не само политичара  и новинара него и пољопривредних новинара, од којих се неки упорно већ деценијама труде да пољопривредницима у Србији објасне како су дебили. Занимљиво.


    Сезону "лова на пољопривреднике" је отворио Сертић изјавом о томе како наши свињари не знају да раде свој посао. Дабоме , Сертић је економски геније који је неколико фирми елегантно гурну у дубиозу па може да дели савете около о послу - а успут је постао и министар. У ствари министар који има образовање ... које год. Та његова школа је толико позната да сам заборавио и како се зове – нешто у рангу оне школе за одрасле коју похадјају каминџије у истоименој серији .

    Али, само укратко ево праве истине о нашим сељацима које сам током протеклих десет година добро упознао , као и целокупну ситуацију у нашој пољопривреди.

-    ЛАЖ је да наши сељаци све више сеју ГМ усеве. Заправо истина је да су пронадјене површине под  ГМ сојом значајно пале у односу на прошлу годину и да су занемариве по површинама. То је званични податак Министарства пољопривреде . Зашто то ниједан медиј то није пренео ? Зашто је пљување по Мачванима тако слатко за наше медије ?
-    ЛАЖ је да је наша храна затрована. Заправо Србија за разлику од Европе не користи ГМ соју и ГМ сојину сачму а уз то наши пољопривредници користе МАЊЕ ПЕСТИЦИДА него они у Европи а то се ЈАСНО види по подацима о продаји свих хемијских компанија у Србији. Ми смо рецимо много МАЊЕ тржиште пестицида него Мадјарска , која је у ЕУ. Мање смо тржиште јер мање прскамо. Да ли се нама икад десило да се људи потрују ДИОКСИНИМА у храни ? Да ли су наша кокошија јаја икад садржала ДИОКСИНЕ – опасне и канцерогене материје. Наша нису али на пример Немачка јесу, пре пар година.
-     ЛАЖ је како су наши сељаци лењи. Наравно, ми имамо око 700 000 до милион људи који су пољопривредници. Нису сви исти. Нису сви „цвећке“ али у просеку, 99% људи које сам упознао су вредни, поштени, фини, гостољубиви.
-    ЛАЖ је да су откупне цене било чега сем меса а и за то постоји објашње, у Србији веће него у Европи или окружењу. Дословце,  код нас је практично СВЕ сем меса јефтиније па и млеко. Јадници по јужној Србији предају млеко за 21 динар ! То је истина. Европска цена млека је у овом моменту 30 до 36 евроценти. А при томе пољопривреници у Европи имају кредите са 2% камате, јефтин капитал, до 50% бесповратних средстава за огромне инвестиције. Ми не можемо да произведемо свињетину по тако ниској цени због високе цене сојине сачме, скупе опреме и многих других разлога. Мада смо и у том погледу ту негде око европских цена.
-    ЛАЖ је да наши сељаци не знају да раде свој посао – када погледам у каквим условима раде и како крпе механизацију коју су дошлепали негде из Европе, варе, кују ,склапају – чуди ме како уопште и било шта раде. Ти људи, поготову у централној Србији су – феномен. А ови на северу су такодје феномен – да их преко паритета и задуживања ИСИСАВАЈУ велики играчи већ деценијама , а они још нису пропали - то је исто феномен. Да је било где другде на свету, захваљујући „амбијенту“ који су створили  управо они који пљују по пољопривреницима – па ти наши сељаци би требало да скроз пропадну. Овако ... чудно ... још се држе. Јож су живи.


    А кад смо код тога ко зна а ко не зна да ради свој посао ... која ће беше оно земља имати негативан привредни раст по подацима ММФ-а ? Како се беше зове ... ма тамо негде у југоисточној Европи ...  како оно иде ... ах, да СРБИЈА  ! Такорећи – ова. И ко ће онда дели лекције пољопривреницима  ? Да чујем ?

    Будалаштине.

    Лекције нам деле управо они који би требало да раде за нас – које МИ плаћамо.

    Исто важи и за неке новинаре. Овима што се не баве пољопривредом треба и опростити  - то раде из незнања или за новац. А овим другима ...

    Да ли ћемо стварно да дозволимо да нас тако пљују ? Ја рецимо то замерам сељацима. У Француској пољопривреници залију говнима парламент и нико не сме ништа да им каже. У Србији посипају ГОВНА ПО НАМА У НАШОЈ РОДЈЕНОЈ ЗЕМЉИ и ми то трпимо ?? !!
Шта стоји иза тога ?

    Идеја је проста – да се што више облате наши пољопривредници да би се „отворила врата“ за улазак странаца , продају земље и многе друге промене а пре свега нестајање малих и средњих породичних газдинстава.
 
То је то. Ствари су у ствари прилично једноставне. Ради се о прављењу атмосфере да су наши сељаци „никакви“ па ћемо сада да их „заменимо“.

Господо  политичари и новинари ако вам се не свидјају наши сељаци – идите слободно у Аллгемеине Зеитунг радите тамо као новинари или идите у Бундестаг да тамо будете посланици или у УАЕ да будете шеици.

Сигурно вас тамо чекају раширених руку. Срећан пут.

Урош Давидовић

Преузето са: http://www.urosdavidovic.com/

1 коментар: