понедељак, 16. фебруар 2015.

Вратимо се природи



Да ли смо заиста заборавили ко смо и шта смо? Да ли је ово само један од оних лоших снова, након којег се пробудимо и кажемо "Добро је". По свему судећи, не ради се ни о сну, ни о бајци која почиње негативним ликом који на крају добротом позитивног лика буде побеђен, већ једноставно о реалној ситуацији данашњег људског друштва.

Може ли човек ипак рећи НЕ оваквом начину живота и може ли бити толико мудар да из неког другог угла сагледа где се заиста налази и увиди да ли је то онај исконски живот који треба живети!?
Некада је живот људи имао другачији смисао. Човек је био активнији, организованији, спретнији , мудрији и предвидљивији. Село, као његов једини дом, било је стециште културе, обичаја и традиције који су се преносили са колена на колено и у аманет да ће се неговати и чувати.

Да ли данас тај аманет и даље важи?
Окупирани активностима модерног доба заборависмо на себе и на своје корене. А деца? Шта је са тим највећим благом и највреднијим ресурсом који може постојати. Јесу ли та деца овог савременог доба, управо генерације којима су стављени окови садашњице и потпуне виртуозне доместификације , затворени у четири зида у којима се одиграва читав њихов раст и развој уз слику и звук савременог сокоћала.
Дали су таква деца срећна и задовољна својим детињством? Одговор на то питање могло би се једноставно донети поређењем са птицом коју бисмо узели из природе и ставили у кавез, а притом јој обезбедили најквалитетније зрневље. Да ли би и онда њена песма имала исти тон?
Да ли сада на кратко можемо застати и запитати се, да ли је човеку у природи да хода асфалтом, да се у сивилу урбаних насеља рађа и живи законима аутоматизованости и потпуне природне деградираности?
Може ли човек као најинтелигентније биће коме су сва чула подједнако развијена, прогледати и видети пут којим је до сада ходао, чути зов природе који га зове, осетити мирис покошеног сена и тек извађене погаче из рерне , окусити сочне плодове које је земља дала у част ономе ко је над њом зној проливао и препознати пријатељски позив оних који су на селу још остали и који живе у складу са природом?


















Може ли човек победити себе и поново прелистати албум старих успомена његових предака којег је негде затурио у трци са својом сенком од које не може побећи и чежњом да буде оно што није. Може ли се коров са запуштених њива очистити, могу ли напуштена сеоска домаћинста поново оживети, воћњаци и виногради орезати, а куће здравом и руменом децом напунити, питање је на које одговор не може бити исказан речима, већ једино делом оних који ово буду крајње озбиљно схватили.


Никола Алексов

Нема коментара:

Постави коментар